Deze kreet staat boven een mail die in juli binnenkomt bij het VLotteam. Dat team krijgt zeer regelmatig mails, meestal van asielzoekers die op straat dreigen te worden gezet of het AZC al verlaten hebben. Maar deze e-mail komt uit Sana’a, de hoofdstad van Jemen, waar al jaren een burgeroorlog woedt. Af en toe bereikt deze oorlog ook de Nederlandse media, zoals onlangs toen een bekende Nederlandse – de journaliste Floortje Dessing- in de problemen dreigde te komen.

Mijn eerste reactie is een korte mail sturen want in dit geval kan ik toch niets doen, maar dan bedenk ik mij. In Jemen gebeuren de meest verschrikkelijke dingen, denk alleen al aan de ongeveer 100.000 choleraslachtoffers, en dan steek ik de kop in het zand, of beter gezegd in de löss. In de mails die hierop volgen, kom ik het volgende te weten. De moeder van Mohammed, Maria, is in 1970 is Haarlem geboren en in augustus 1997 in Sana’a getrouwd met een Jemenitische man van 22 jaar. Een jaar later wordt Mohammed geboren. Volgens zijn Jeminitisch paspoort uit 2012 is hij op dat moment student. Hij heeft wel nog het oude paspoort van zijn moeder uit 1996, maar voor de rest is hij zijn Nederlandse papieren (welke?) kwijtgeraakt. Daarvan heeft hij aangifte gedaan. Hij wil nu de hulp van een advocaat om een kopie te krijgen van zijn Nederlandse paspoort. Dat heeft hij nodig om zoals hij het omschrijft ‘de ellende van de burgeroorlog te ontvluchten en in zijn ander vaderland een nieuw leven te beginnen’. Ik stuur hem de website van een bekend Nederlands advocatenkantoor en die van de IND, maar beiden kan hij vanuit Sana’a niet openen. Dan moet ik zelf maar aan de slag.
Ik kijk opnieuw naar de foto’s op de documenten die hij mij gestuurd heeft. Voor dit alles maakt hij gebruik van de computer van een vriend. De lange haren van moeder op haar Nederlandse paspoort zijn op de trouwakte keurig weggewerkt onder een sluier. Zijn vader kijkt ietwat verschrikt alsof hij op dat moment de burgeroorlog al ziet aankomen. De Mohammed van het paspoort is op een recente foto een jongeman geworden met donkere wenkbrauwen die doorlopen boven zijn neus. Tenminste dat valt mij op.
 
Wat grasduinen op het internet en mailen met een ambtenaar van het ministerie van Buitenlandse Zaken maakt mij al snel duidelijk dat de regels over behoud en verlies van de Nederlandse nationaliteit - als je een andere nationaliteit aanneemt - knap ingewikkeld zijn. Nederland accepteert normaliter geen dubbele nationaliteit. Ik leg Mohammed uit dat hij hierover navraag moet doen bij de Nederlandse ambassade. Omdat de ambassade in Sana’a gesloten is, moet hij zich voor het aanvragen van een nooddocument via het internet wenden tot die in Caïro. Reizen naar Caïro, waarvan hij mij uit legt dat dit te gevaarlijk en duur is, hoeft gelukkig niet.
Vrijdag 28 juli ontvang ik de laatste mail met als aanhef ‘You are a good man’. Daarna hoor ik niets meer. Komt dit omdat ik hem duidelijk heb gemaakt dat ik verder niet kan helpen? Of is er iets anders gebeurd? Een bombardement? Ik zal het niet te weten komen. Wil er niet meer mee bezig zijn. Maar moet er toch elke keer aan denken als Jemen weer eens in het nieuws is.
 
Huub Keybets