Irini Biba is nu twee jaar als vrijwilliger werkzaam bij VLotteam. Ze is er huismeester en vervult een belangrijke rol in de dagelijkse contacten met klanten.

Hoe ben jij bij VLotteam terechtgekomen? Wie heeft je gevraagd voor dit werk? Had je een idee wat voor werk VLotteam doet? 
Ja, twee jaar, dat klopt, de tijd vliegt. Ik woon vlakbij het kantoor van het VLotteam, ik kwam daar toevallig Monique Permesaen tegen, mijn begeleider bij het CBB waar ik in 2009 mijn inburgeringscursus deed. Zij vroeg mij eens bij VLotteam te komen kijken of dat iets voor mij was. Ze is nu mijn collega. Zo snel kan het gaan.
Ik had in het begin echt geen idee wat het VLotteam deed, maar daar kom je al werkende snel achter. Je loopt een tijdje met iemand mee, dan kun je over de schouder meekijken. Ik kan nu heel goed aan anderen uitleggen waarom het belangrijk is wat VLotteam doet, hoe ze daar werken. Ik voel me nu best een stevige schakel in de keten die VLotteam heet.
Nu doe je best veel werk in deze organisatie. Voel je je gewaardeerd? Waaruit blijkt dat?
Jazeker voel ik me heel erg gewaardeerd en dat merk ik aan de houding van collega’s, ik merk het ook doordat mijn adviezen (niet allemaal, hoor!) worden overgenomen en omdat ik ook wel eens kritiek krijg, omdat de collega weet dat ik daar tegen kan. Het laatste half jaar doe ik ook mee met de begeleiding van sommige klanten. En ik merk dat ook dat gewaardeerd wordt.
Na het wegvallen van je collega ben je nu de enige huismeester van de panden in Heerlen. Waaruit bestaat je werk? En haal je daar voldoening uit? Hoe ervaar je de contacten met bewoners? Voel je je door hen gewaardeerd? Maak het voor hen wat uit dat je vrouw bent?
Mijn werk omvat alle taken van een huismeester, ik koop wekelijks schoonmaakmiddelen en deel deze uit. Ik zorg dat vertrekkende bewoners hun kamer schoon en compleet opleveren. Ook zorg ik ervoor nieuwe bewoners een schone kamer krijgen, hun sleutels en dat zij worden ingedeeld in de poetsploeg. Als ze zich daar niet aan houden, spreek ik ze persoonlijk aan. Dat werkt bijna altijd. Ik bestel de maaltijden die altijd voor nood aanwezig zijn. Voor bewoners ben ik de contactpersoon waar zij storingen en defecten kunnen melden. Ook zorg ik ervoor dat iedere bewoner een fiets krijgt en onderhoudt. Ik regel pasjes voor het fitnesscentrum hier om de hoek. Post voor klanten wordt door mij aan de klant of zijn begeleider gegeven. In geval van nood kan een klant mij bellen. We overleggen dan wat te doen. Daar wordt in de regel geen misbruik van gemaakt. Voor de meeste klanten maakt het niks uit dat ik vrouw ben. Een enkeling heeft in het begin nog wel eens moeite om opdrachten van een vrouw aan te nemen, maar dat went wel.
Is dat goed te combineren, je privéleven met dat van een huismeester? Zou je van dit vrijwilligerswerk ooit je baan willen maken? Zo ja, welke stappen moet en wil je daarvoor nog maken?
Is prima te combineren omdat mijn kind een groot deel van de dag naar SBO (speciaal basisonderwijs) gaat kan ik de werktijden goed combineren met mijn privéleven. Ik zou van dit vrijwilligerswerk heel graag een baan willen maken en ooit klantbegeleider willen worden. Dat kan, ik ben ervan overtuigd dat ik dat kan, maar dan moet ik nog meer ervaring opbouwen en een opleiding gaan volgen. Het werk van het Vlotteam inspireert mij en is altijd mijn droom geweest om mensen te helpen, vooral mensen die in deze bijna uitzichtloze situatie moeten leven.
Is het een eenzame klus, of kun je op je team terugvallen?
Zeker kan ik altijd voor raad op mijn team terugvallen maar meestal lukt mij ook zelf. Een beetje eigenwijs ben ik wel.
Hoe komt het dat je zoveel talen spreekt? En heb je er in je werk voordeel van?
Ik spreek Engels, Italiaans, Albanees (mijn moedertaal) en beetje Grieks. Ik woon al sinds mijn zestiende in Europa, eerst drie jaar in Italië, tussendoor een jaar in Albanië, daarna acht jaar in Engeland en vanaf 2009 in Nederland. Mijn talenkennis komt in dit werk heel goed van pas. Vooral Engels, dat ik goed beheers, omdat veel van onze klanten dat spreken. Het is ook voorgekomen dat ik mij met Italiaans en Grieks bij klanten verstaanbaar kan maken.

Rob Gulpen